24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит празник на всички българи!

Св. Св. Кирил и МетодийВ националния ни календар това като че ли е най-любимият празник. Ден, за който ни се възхищават общества и народи, далеч от границата на родината ни.

Първите знаменателни стъпки към тези изконни ценности ни дадоха преди 1150 години Кирил и Методий. Братята, които сътвориха чудо – чудото на писмеността, врязването на словото чрез хуманистични послания в паметта на хората.
Важността на историческото дело, създаването на азбуката за ред поколения, е не само в политическото значение за развитието на традициите и културата на редица славянски народи. Хрониката, която разказва за мисията по разпространението на новата писменост, е пълна с поуки и за нашето съвремие. Защото какъв е смисълът от едно откритие, ако то не допринася за благото на голяма общност от хора? Създаването на кирилицата през 9 век, на която пишем и днес, е феномен, достоен на големите достойни открития. Органична е нейната свързаност с мисловната енергия и с понятията на езика на славяните в Централна и Източна Европа. Кои са поуките днес от делото на апостолите? Нито едно начинание, колкото и благородно да е, не може да изпълни своето предназначение, ако не се подеме с пристрастие и убеденост от широк кръг последователи, а именно това направиха учениците на Кирил и Методий. Те понесоха страдание и нищета в името на духовна кауза, която е в темелите на славянската култура, и която бе начената в България през 866 година с идването на методиевите ученици в столицата Плиска, където бяха приети радушно от цар Борис-Михаил.
И в наше време ние се нуждаем от високия дух на последователите на братята Кирил и Методий, защото в годините на промени от всички нас зависи да съхраняваме ценното наследство по нашите земи и да опазваме древни и не съвсем древни паметници на културата. С материалното и духовното наследство от стародавната ни култура ще съхраним неповторимия си облик в голямото семейство на европейските народи. 
Честит празник!

По материали от “Focus Information Agency”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.