Когато гръм удари

„Труд“ 4 юли 2008 , 2 стр.

Четвъртък, 3 юли, 6,28 ч.

Нощна София бавно се събужда. Мощен тътен разтърсва все още сънените столичани. На хоризонта в посока Стара планина бавно изпълзява огромен облак. Паника. Мобилните телефони загряват от обаждания до близки и познати. Слухове…

Първите предположения са за земетресение или гръмотевична буря. Но… небето е ясно. Слънцето изгрява и всичко изглежда окей. Не било писано обаче столичани да се разминат с лошите новини. Следват нови по-мощни тътени. Чуват се и силни взривове.

Паниката заглушава всяка мисъл. Война!? Дори малчуганите от детската градина в столичния кв. „Левски-Г“ са се събудили с тази мисъл: „Нападат ни“, крещят децата.

6,34 ч. „Дарик“ радио съобщава 3 версии: авария в „Кремиковци“, запалени складове с гориво на летището или експлозия в софийския кв. Чепинци. И трите се въртят близо още петнадесетина минути в ефира. Само шест минути след „Дарик“ радио новината е съобщена и по БНТ. 60 секунди по-късно изтича информация и по радио „Хоризонт“. В 6,46 ч изтича по агенция „Фокус“.

6,40 ч. На входовете към Челопечене спират първите полицейски автомобили, коли на пожарната, Бърза помощ, отрядите на Гражданска защита, на отбраната. Екипи на пътната полиция и дежурните подразделения вече са отцепили района на предполагаемия инцидент и са блокирали движението в посока „Кремиковци“. Усещането сред хората е за апокалипсис.

6,45 ч. На тел. 112 са постъпили 1400 сигнала, от които 500 са били насочени към русенския център, защото софийският не е могъл да ги обработи. Напрежението нараства.

6,50 ч. Експлозията е в складовете на военното поделение в Челопечене. Медиите пускат новината. В склада се обезвреждат излишните за Българската армия боеприпаси. Камбаните в засегнатите квартали бият тревожно. Кметицата на Чепинци Саня Стоянова не знае какво се случва, но в уплахата си сама грабва въжетата и бие камбаните.

Сънени родители вече са гушнали децата си и бягат от опасната зона.

6,55 ч. Военният министър Николай Цонев отговаря на телефона си на репортер на „Труд“: „Да, това са наши складове, пътувам натам.“ Телефонът на шефа на Генщаба дава постоянно заето. В същото време генерал Златан Стойков дава изявления от магистрала „Хемус“ по няколко телевизии и радиа, за да потвърди за инцидента.

Мълвата за нещо извънредно опасно се разпространява със скоростта на светлината. Паниката в София е абсолютна. Подлудени от близки и роднини, хората дори от най-западните квартали затварят прозорците си и обмислят да евакуират семействата си извън София. В района на хотел „Плиска“ хората тръгват с маски на лицата.

7,00 ч. В първия половин час след взрива единственият политик, който отговаря на мобилния си телефон, бе кметът на София Бойко Борисов. Екипи на всички медии вече пътуват към мястото на експлозията. Придвижването е бавно, тъй като всички входно-изходни пунктове на Челопечене и Чепинци са затворени. Пътната полиция не допуска никой на по-малко от 6 км от епицентъра на взрива. Всички спират на моста, където се пресичат Околовръстият път и бул. „Ботевградско шосе“. В известен смисъл позицията е стратегическа, защото отдалече и отвисоко може да се наблюдава случващото се. В интервал от няколко минути се чуват тътени, придружени от огън и дим.

Тук вече са шефът на Гражданска защита Андрей Иванов и на пожарната комисар Николай Николов. Военен №1 съобщава, че тримата охранители в поделението са живи и здрави. Андрей Иванов успокоява, че няма обгазяване на района. Обяснява още, че в складовете на поделението се съхраняват само класически боеприпаси. Което ще рече, че не съдържат бойни отровни и химически вещества, нито пък радиационни частици. Допълва още, че при взривовете в атмосферата се отделят нитратни, фосфорни и въглеродни окиси и че няма превишение на нормите. На моста не се усеща никаква миризма, никой не се задушава.

Комисар Николов съобщава, че хората са изведени от мястото на инцидента и са отведени на безопасно. По-късно става ясно, че са откарани с автобуси в Ботунец.

Докато вървят изявленията, обстановката в далечината не се променя. Гръм след гръм. Взривовете се чуват ясно, пушеци затъмняват хоризонта. Като на истинска война.

8,40 ч. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обявява, че летище София ще бъде затворено до 14,30 ч, а самолетите ще се пренасочат към Пловдив. Тръгва и слух, че на пистата е паднала част от снаряд. Оказва се верен.

9,47 ч. Вицепремиерката и министърка на извънредните ситуации Емел Етем най-после се появява по БНТ. Преди нея хората вече са успокоили Златан Стойков, Николай Цонев и Бойко Борисов. Последният по-скоро ги е панирал – кара всички да си затворят прозорците, защото над София виси отровен облак, но… Емел Етем се оправдава. Не трябвало тя да е първа на мястото на инцидента, а кметът на района, защото така било по закон. Малко преди това говорителят на министърката Владислав Прелезов вече е съобщил, че неговата началничка пътува за заседанието на кабинета. В същото време тя е на един от входовете за Челопечене. Полицаи твърдят, че първи на мястото на инцидента са били Борисов и президентът Георги Първанов.

10,30 ч. Репортер на „Труд“ проверява показанията на уреда за измерване на чистотата на въздуха в специално изпратен автомобил на Националния център за радиобиологична и радиационна защита към здравното министерство. „Всичко е в нормата. Отчитаме между 10 и 15 микрорентгена на час. Така е от самото начало на взривовете“, казва д-р Ивко Даскалов. Екип на РИОСВ-София прави замервания с подвижна лаборатория. Замърсяването на въздуха с прах в района е 10 пъти над нормата. Експлозиите в Челопечене ту зачестяват, ту затихват. Вече са стотици.

Тридесетина репортери и полицаи, които са на пост на Околовръстното, започват да гадаят кога ще се взривят близо 20 тона тротил. Слухът е, че се чака огромен четвърти взрив. Става въпрос за намиращ се в близък склад тротил. Взривната вълна щяла да изравни всичко по пътя си в радиус от 8 км. Полицаите и журналистите също. За щастие нищо такова не става.

Военни експерти обаче обясняват, че тротилът трудно ще експлодира, тъй като това може да стане само при пряко попадение и взрив на снаряд в него. Ако го засегне огънят на пожара, той само ще се запали и ще гори като факла.

11,04 ч. В небето над Челопечене се появява вертолет. Прави няколко кръга над района на инцидента. От военното министерство съобщават, че пилотите снимат, за да се прецени дали се разрастват пожарът и експлозиите. А тътените и пламъците не спират.

12,01 ч. Мобилните телефони край Чепинци спират да работят. Трафикът е скочил три пъти над нормалното в сутрешните часове, обясниха от „Глобул“. От „М-Тел“ също регистрират увеличение на трафика. Средно за столицата ръстът е с 46%, а в Чепинци -127%.

12,03 ч. ЧЕЗ спира елзахранването в района на Челопечене по молба на пожарната. Частично са без електричество и в близките села Яна, Кремиковци и Ботунец. Газопроводите на „Овергаз“ в региона са здрави.

13,12 ч. В интернет форумите се появяват писания, че още в ранния следобед в сряда е имало мощни тътени. Те се чували най-силно в „Дружба“.

„Преди двата големи взрива сутринта чухме буботене и стана страшно“, сякаш потвърждава версията, че ужасът е почнал още в сряда, жителят на Чепинци Дойчин Костов. Мъжът, който е шофьор на автобус по линия от своя квартал за „Орландовци“, обясни, че първият звук наподобявал приближаващ пороен дъжд.

15,12 ч. Нов ужас. Целият център се разтриса. Този път не от взривове. Земетресение с магнитуд 3,2 по Рихтер разлюлява София. Епицентърът му е на 10-15 км югоизточно от столицата, съобщава за „Труд“ Димо Солаков, зам.-директор на Геофизичния институт към БАН. Няма данни за жертви и разрушения. Дежурните сеизмолози в института добавят, че трусът няма нищо общо с взрива в Челопечене. Но градусът на напрежението нараства с температурите на въздуха.

16,00 ч. Кметът Бойко Борисов свиква брифинг в общината. Вероятно за да отговори на политиците, които от сутринта „си чешат езиците“ на заседанията на Народното събрание и Министерския съвет. И си правят реклама за сметка на ужаса на столичани. Борисов казва, че кметството е взело всички мерки за безопасността на хората. От Челопечене и Чепинци са евакуирани около 3-4 хил. души. Общината е осигурила над 20 тона вода и храна.

16,50 ч. Жителите на Чепинци започват да се прибират по домовете си. Всички се струпват на централния площад около „атракцията“ на деня – парче от взривил се снаряд, което е изложено на мегдана. Мъжете предполагат, че взривовете може да са терористични актове и се заричат, че няма да приберат по домовете си децата поне в следващите два дни. Кварталът е пълен с военни и полицаи . Тътените оредяват – вече са на всеки 15-20 минути. Местните се шегуват, че са като гърмежи от пиратки в сравнение с експлозиите сутринта. През това време със сълзи на очи Славка Милатинова извозва изпочупените стъкла от къщата си. Комшиите се вайкат. В центъра на Чепинци няма нито един здрав прозорец. За щастие поне няма пострадали хора.

17, 50 ч. ЧЕЗ пуска тока в Чепинци по молба на кризисния щаб. По-рано през деня е възстановено електричеството и в Яна, Кремиковци и Ботунец. В Челопечене обаче остават на тъмно.

18,00 ч. На заседание на кризисния щаб Бойко Борисов решава да прекара нощта с челопеченци.

21,10 ч. Военният министър Николай Цонев обявява пред агенция „Фокус“: „Последният взрив беше в 19,50 ч. Огледът на складовете вече може да започне, но е по-добре да се извърши утре сутринта. Взети са всички мерки за охрана на района. Ситуацията е под контрол. Няма опасност от нови взриво-ве!’

3,2 по Рихтер разлюля София

Тел. 112 лрегрява, вдигат го в Русе

Хората на „Плиска“ тръгват с маски

Първанов сред първите go склада

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.