От 2007 г. говорим по GSM и в самолетите

Забраната за ползването на мобилен телефон в самолета е на път да отпадне, съобщи TechNews.bg. Промяната се очаква да започне през февруари 2007 г. в самолетите на Air France. Първоначално говоренето на борда ще бъде разрешено само за полетите на къси разстояния в Европа. Това ще стане заради въвеждането на модерна сателитна технология за свързване, при която джиесемите няма да смущават навигацията.
Английската авиокомпания BMI, Air France и португалската TAP вече подписаха споразумения с доставчика On Air за тестване на неговата технология. Оттам вече са сключили споразумение с паневропейския орган, който регулира комуникациите. То ще позволи държавите от Стария континент да уеднаквят правилата си по отношение на говоренето по джиесем в самолетите.
Услугата „ползване на мобилни телефони“ ще се одобрява от националния регулатор в страната, където е регистриран самолетът.
Всяка друга европейска държава, над която прелита авионът, автоматично ще разпознава оторизацията. Очаква се таксите за роуминг на сателитната мобилна услуга да варират между $2.30 и $2.50 на минута.
От On Air подготвят въвеждане на сателитната технология за мобилни разговори и в полетите на дълги разстояния. Компанията планира през 2008 г. да сключи споразумения с регулаторните органи за Азиатско-тихоокеанския регион и Залива.
Американският регулатор FCC наскоро също обяви, че може да преразгледа категоричната си забрана за ползване на безжични устройства в самолетите.

Материалът е взет от PressBoard.Info.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.