Китайски супер чип се оказва фалшив

Източник: Investor Bg

На 19 януари официалната китайска преса единодушно и с гордост представи Чен Дзин като изобретателя на първия китайски електронен микропроцесор – Hisys-II.
Чипът DSP (Digital Signal Processor), за който се смяташе, че може да извършва близо 600 млн. изчисления в секунда, дава по-слаби резултати от предвиденото и най-вече е просто копие на неуточнена марка, съобщават от университета. Чен Дзин, ръководител на изследователска лаборатория, в която работят стотина учени, финансирана с обществени фондове, вече няма да провежда проучвания за държавата и ще трябва да върне отпуснатите му средства, според официалната агенция Нов Китай. Според китайски вестник, микропроцесорите са били изработени всъщност от бившо подразделение на Motorola, а Чен Дзин е плащал на мигриращи работници, за да изтриват оригиналната марка и да добавят неговата. „Фалшификаторът“, с диплома от американски университет, досега се радваше на значителни субсидии. Тъй като приоритет на китайското правителство за настоящата петилетка е технологичната иновация, големи суми се отпускат на държавните изследователски институти, които обещават бързи резултати. По този начин университетските среди често са разтърсвани от скандали. Според анкета сред 160 автори на докторати, публикувана през март, 60% от тях са изплагиатствали работата на свой колега и са платили, за да бъде „трудът“ им поместен в научно списание. Заплатата на изследователите се изчислява според броя на публикациите им. Системата беше наскоро разкрита от учени от китайски произход, които работят главно в американски университети. Бюрокрацията, която властва над изследванията, от своя страна води до доноси сред учените. Разследването на Чен Дзин е започнало именно след писмо от негов бивш колега.

3 Comments

  1. Мдаа ша ни залеят с ментета… то вече май са низаляли. Не знам нещо дет’ да не се „поизвежда“ в Китай. Ама те май са ти любимци 😛

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.